Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na biszkoptach pokrytych konfiturą brzoskwiniową

4.0
(23)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 250 g
biszkopty okrągłe 120 g
masło 80 g
śmietana 30% 200 ml
jajko 10 szt.
cytryna 1 szt.
budyń śmietankowy 1 szt.
twaróg 900 (półtłusty)
konfitura 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na biszkoptach pokrytych konfiturą brzoskwiniową

Kroki postępowania

1
Twaróg trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia.
Krok 1 - Sernik na biszkoptach pokrytych konfiturą brzoskwiniową foto
2
Biszkopty ułożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia, starając się, aby między nimi pozostało jak najmniej wolnej przestrzeni.
Krok 2 - Sernik na biszkoptach pokrytych konfiturą brzoskwiniową foto
3
Na biszkoptach równomiernie rozłożyć konfiturę brzoskwiniową.
Krok 3 - Sernik na biszkoptach pokrytych konfiturą brzoskwiniową foto
4
Na garnku z gotującą wodą ustawić metalową misę. Umieścić w niej 10 żółtek i 200 g cukru pudru. Ubijać do czasu, aż masa zacznie gęstnieć. Dodać do niej masło pokrojone na mniejsze kawałki. Gdy składniki się połączą masę przelać do większej misy.
Krok 4 - Sernik na biszkoptach pokrytych konfiturą brzoskwiniową foto
5
Do masy jajecznej stopniowo dodawać zmielony twaróg.
Krok 5 - Sernik na biszkoptach pokrytych konfiturą brzoskwiniową foto
6
Cały czas ucierając dodawać kolejne składniki: budyń śmietankowy i sok z cytryny.
Krok 6 - Sernik na biszkoptach pokrytych konfiturą brzoskwiniową foto
7
Do masy dodać ubitą śmietanę.
Krok 7 - Sernik na biszkoptach pokrytych konfiturą brzoskwiniową foto
8
5 białek ubić na sztywną pianę.
Krok 8 - Sernik na biszkoptach pokrytych konfiturą brzoskwiniową foto
9
Masę serową delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek.
Krok 9 - Sernik na biszkoptach pokrytych konfiturą brzoskwiniową foto
10
Masę serową wyłożyć na warstwę konfitury brzoskwiniowej.
Krok 10 - Sernik na biszkoptach pokrytych konfiturą brzoskwiniową foto
11
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 15 minut. Wyjąć. Na wierzchu ciasta rozsmarować ubitą na sztywno pianę (z 5 pozostałych białek0 z 50 g cukru pudru.
Krok 11 - Sernik na biszkoptach pokrytych konfiturą brzoskwiniową foto
12
Blachę z ciastem ponownie wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 120°C. Piec 80 minut. Ostudzić.
Krok 12 - Sernik na biszkoptach pokrytych konfiturą brzoskwiniową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 22.09.2013 09:21
ciekawy pomysł
pacpaw 08.12.2012 10:50
ten przepis powinien przeczytać każdy, kto chce zrobić sernik. Świetnie i bardzo dokładnie opisany sposób na udany wypiek
Kas2 26.03.2012 13:53
z takimi składnikami z pewnością wyśmienity
ziutula
ziutula 06.03.2012 00:11
to już taki wielkanocny sernik....
staropolanka5 05.03.2012 23:11
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak