Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 2,3 kg
pomarańcze 3
majeranek 3 łyżki
sól 1 łyżka
wino 200 ml
bulion 1 kostka
jabłko winne 3 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą

Kroki postępowania

1
Majeranek mieszam z solą.
Krok 1 - Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą foto
2
Jabłka dokładnie myję (nie obieram) i kroję w ósemki, a potem jeszcze po połowie na mniejsze porcje. Pomarańcze obieram i rozłamuję na kawałki podobnej wielkości co jabłka. Połowę majeranku wraz z solą przesypuję do jabłek i pomarańczy. Mieszam.
Krok 2 - Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą foto
3
Następnie kaczkę faszeruję tak przygotowanymi składnikami.
Krok 3 - Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą foto
4
Spinam na końcach wykałaczkami, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia.
Krok 4 - Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą foto
5
Z zewnątrz kaczkę dokładnie nacieram pozostałą mieszanką majeranku z solą.
Krok 5 - Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą foto
6
Tak przygotowaną kaczkę wkładam do rękawa i szczelnie zapinam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekam około 70-80 minut. W międzyczasie wino lekko podgrzewam dodając rozpuszczając w nim kostkę bulionową.
Krok 6 - Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą foto
7
Podpieczoną kaczkę wyjmuję z rękawa i przekładam do suchego naczynia żaroodpornego (uważamy, aby nie poparzyć się tłuszczem, którego wytopi się znaczna ilość). Polewam ją odrobiną tłuszczu z pieczenia, a następnie 1/3 wina wraz z rozpuszczonym bulionem drobiowym z zielem angielskim i liście laurowym. Ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekam około 30 minut polewając średnio co 10 minut pozostałym winem.
Krok 7 - Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą foto
8
Oznaką upieczenia kaczki będzie aromatyczna w smaku, złocista skórka. Smacznego.
Krok 8 - Kaczka faszerowana jabłkiem i pomarańczą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natii3624 26.06.2012 20:07
ekstra
Jolanta_P-S 09.03.2012 19:47
Będę robić na święta, to jest pomysł ta pomarańcza
Katarzyna/kate1980 06.03.2012 19:37
pyszności
Sroczka 06.03.2012 11:26
Klasyka zawsze smaczna. Z wielką ochotą zjadłabym porcyjkę.
agnieszka137 05.03.2012 22:03
smaczna kaczka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak