Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort orzechowy z kremem kajmakowym

4.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na pyszny tort orzechowy z kremem kajmakowym. Ten tort składa się z biszkoptu z dodatkiem orzechów włoskich i kremu kajmakowego domowej roboty. Pyszny, orzechowy wypiek na specjalne okazje.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 1/3 szkl
sól 1 szczypta
orzechy włoskie mielone 100 gramów
masło 200 gramów
mleko skondensowane 1 puszka
Czekolada tabliczka do dekoracji
woda letnia 0,5 szklanki
sok z cytryny z 1 owocu
orzechy włoskie do dekoracji mielone

Porada

Możesz użyć gotowego kajmaku z puszki. Pomiń wtedy gotowanie mleka skondensowanego.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowy z kremem kajmakowym

Jest to nieskomplikowany przepis na tort orzechowy z kremem kajmakowym. Orzechowy, bo do biszkoptu dodajemy mielone orzechy włoskie. Biszkopt przekładamy kremem kajmakowym i dowolnie dekorujemy czekoladą i orzechami włoskim. Taki tort orzechowy wyśmienicie smakuje do kawy :)

Kroki postępowania

1
Białka ubijam z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę.
Krok 1 - Tort orzechowy z kremem kajmakowym foto
2
Dodaję do białek żółtka, mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i wodę. Mieszam na niskich obrotach miksera do wymieszania się składników.
Krok 2 - Tort orzechowy z kremem kajmakowym foto
3
Dodaję zmielone orzechy włoskie i lekko mieszam ciasto łopatką.
Krok 3 - Tort orzechowy z kremem kajmakowym foto
4

Masę wylewam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można także upiec zwykły okrągły biszkopt. Piekę ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.

Krok 4 - Tort orzechowy z kremem kajmakowym foto
5

Biszkopt pozostawiam do ostygnięcia. Kroję go na trzy części. Mój tort będzie podłużny, prostokątny. Okrągły biszkopt należy przeciąć na trzy blaty.

Przygotowuję krem: mleko w zamkniętej puszce gotuję 2,5 godz. w wodzie. Pozostawiam do ostygnięcia, a następnie miksuję razem z miękkim masłem na jednolity krem.

Krok 5 - Tort orzechowy z kremem kajmakowym foto
6
Pierwszy blat lekko nasączam wodą z sokiem cytrynowym, pokrywam kremem i układam na nim następny kawałek ciasta.
Krok 6 - Tort orzechowy z kremem kajmakowym foto
7
Po złożeniu wszystkich trzech blatów (nasączonych uprzednio ponczem) cały tort pokrywam resztą kremu.
Krok 7 - Tort orzechowy z kremem kajmakowym foto
8
Dekoruję połówkami orzechów włoskich i czekoladą.
Krok 8 - Tort orzechowy z kremem kajmakowym foto
9
Tort schładzam w lodówce przez minimum 1 godzinę. Gotowy kroję ostrym nożem na 1,5-centymetrowe kawałki.
Krok 9 - Tort orzechowy z kremem kajmakowym foto

Tort orzechowy z kremem kajmakowym najlepiej będzie smakował po schłodzeniu. Jest bardzo syty, dlatego wystarczy niewielki kawałek, aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Polecam ten przepis!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 05.01.2014 18:28
świetnie się prezentuje i zapewne równie dobrze smakuje
IZABELA29 09.06.2013 10:10
smaczniutkie połączenie w torcie
Pietruszka 15.04.2013 20:17
ale pyszne ciacho
caffee_tea 02.07.2012 22:27
pyszne
dwa pokoje z kuchnią 05.03.2012 23:05
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak