Sposób przygotowania

Żeberka zalewamy wodą, zagotowujemy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy przez 30 min na małym ogniu. Warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Pietruszkę i marchew ścieramy na tarce. Wyjmujemy z wywaru żeberka. Dodajemy warzywa i dalej gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.
Kapustę kroimy (niekoniecznie, ale jak jest nie pokrojona to się niewygodnie je). Gdy ziemniaki juz sa miękkie dodajemy kapustę i gotujemy aż zmięknie. Cebulę siekamy drobno. Boczek kroimy w kostke. Podsmażamy boczek na patelni, dorzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Wsypujemy mąke i razem z tłuszczem, który powstał z boczku robimy zasmażkę. Rozprowadzamy ją kilkoma łyżkami wywaru i całość dodajemy do zupy. Można też dodać mięso obrane z ugotowanych żeberek. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    super przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !