Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stefanka z krakersów

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krakersy 3 opakowania
mleko 1 litr
mąka 1 szklanka
żółtko jajek 2
masło 1 kostka
cukier 1 szklanka
zapach waniliowy
Polewa:
margaryna 1/2 kostki
cukier 3 łyżki
kakao 2 łyżki
jajko
posypka kolorowa

Przepis i sposób przygotowania na: Stefanka z krakersów

Zagotować 2,5 szklanki mleka z 1 szklanką cukru. Pozostałe mleko wymieszać z 2 żółtkami i szklanką mąki, dodać do gotującego się mleka. Powstałą masę wystudzić. Masło zmiksować, stopniowo dodając do niego wystudzoną masę i zapach waniliowy. Warstwę krakersów przełożyć kremem, czynność powtarzać do wyczerpania ciastek (ostatnią warstwę muszą stanowić krakersy). Przygotować polewę: zagotować margarynę, cukier i kakao. Wystudzić, wbić jajko. Posmarować krakersy polewą i udekorować posypką kolorową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emeslive 10.09.2012 13:24
Ślicznie wygląda ta Stefanka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak