Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
rozmaryn kilka gałązek
czosnek 1 główka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
olej
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i przekrajamy na pół. Każdy nacinamy ostrym nożem, ale tak, by ich nie przeciąć do końca. Dzięki temu ziemniaki szybciej się upieką i smaki z przypraw „dotrą głębiej”.
Krok 1 - Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem foto
2
Tak przygotowane ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym olejem. Pomiędzy kładziemy nieobrane ząbki czosnku i rozmaryn.
Krok 2 - Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem foto
3
Ziemniaki posypujemy przyprawami, igiełkami rozmarynu i połamanymi na kawałki listkami laurowymi.
Krok 3 - Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem foto
4
Całość skrapiamy jeszcze olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut, aż ładnie się zarumienią.
Krok 4 - Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 05.03.2012 15:01
Uwielbiam ziemniaki pod każda postacią, a w takim połączeniu muszą smakować doskonale:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak