Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona szynka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa okrągła ok.70-80 dkg
Liść laurowy suszony Prymat 1 duża sztuka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól czosnkowa jodowana Prymat wg uznania
przyprawa uniwersalna 1,5 łyżki
olej 3 łyżki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka

Olej wymieszać z majerankiem, pieprzem, przyprawą uniwersalną i solą zmiękczającą mięso. Marynatą natrzeć mięso, na wierzchu położyć liść laurowy i odstawić na noc do lodówki. Po tym czasie mięso dodatkowo oprószyć lekko solą czosnkową, umieścić w rękawie do pieczenia razem z marynatą i liściem laurowym. Piec w 180 stopniach przez 1,5 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć worek i rozchylić jego brzegi, żeby mięso się przyrumieniło. Upieczoną szynkę odstawić na 15 minut, po czym kroić w plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rybciia 28.06.2012 22:34
pyszna!!!
Weronika_eM 23.03.2012 19:05
bardzo apetyczna
sylwia / sytofala 17.03.2012 20:52
oj pyszności :)
Mikołaj1 05.03.2012 14:05
Wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak