Sposób przygotowania

Mięso dokładnie myjemy i wkładamy do gara, dorzucamy obrane i umyte warzywa: marchewki, pietruszkę i selera. Dodajemy ziele ang. i listki laurowe, zalewamy to 4 l. wody, solimy, pieprzymy i dorzucamy kostkę. Zbieramy szumowiny i gotujemy rosół ok. 2 godzin. Po tym czasie powinno nam zostać ok 3 l. rosołu, doprawiamy do smaku, rosół musi być wyrazisty. Mięso wyciągamy i kroimy w kostkę, to samo robimy z marchewką (ja nie lubię pietruszki i selera, ale jak ktoś lubi to też może pokroić i dodać do galaretki). Jajka gotujemy na twardo. Przez gazę, albo grube sito przecedzamy rosół, dodajemy żelatynę i dokładnie rozpuszczamy. W salaterkach układamy: jajka, marchewkę, mięso, groszek, natkę pietruszki i zalewamy rosołem. Zostawiamy do ostygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki.
Polecam z octem i kromką chleba, pycha:)
SMACZNEGO!

Komentarze

  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    robię drobiową, robię wieprzową, ale mieszanej nie robiłam. Trzeba wypróbować.
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    robię drobiową, robię wieprzową, ale mieszanej nie robiłam. Trzeba wypróbować.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !