Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka drobiowo- wieprzowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso z golonki 50 dkg
filet z kurczaka 50 dkg
marchew 4 szt
korzeń pietruszki
kawałek selera
groszek 1 puszka
natka pietruszki
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 3
jaja 5
Żelatyna wieprzowa Prymat na 3 litry wody
kostka rosołowa drobiowa
sól
pieprz
indyk 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka drobiowo- wieprzowa

Mięso dokładnie myjemy i wkładamy do gara, dorzucamy obrane i umyte warzywa: marchewki, pietruszkę i selera. Dodajemy ziele ang. i listki laurowe, zalewamy to 4 l. wody, solimy, pieprzymy i dorzucamy kostkę. Zbieramy szumowiny i gotujemy rosół ok. 2 godzin. Po tym czasie powinno nam zostać ok 3 l. rosołu, doprawiamy do smaku, rosół musi być wyrazisty. Mięso wyciągamy i kroimy w kostkę, to samo robimy z marchewką (ja nie lubię pietruszki i selera, ale jak ktoś lubi to też może pokroić i dodać do galaretki). Jajka gotujemy na twardo. Przez gazę, albo grube sito przecedzamy rosół, dodajemy żelatynę i dokładnie rozpuszczamy. W salaterkach układamy: jajka, marchewkę, mięso, groszek, natkę pietruszki i zalewamy rosołem. Zostawiamy do ostygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki.
Polecam z octem i kromką chleba, pycha:)
SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 21.03.2012 16:41
robię drobiową, robię wieprzową, ale mieszanej nie robiłam. Trzeba wypróbować.
ZEWA 21.03.2012 16:41
robię drobiową, robię wieprzową, ale mieszanej nie robiłam. Trzeba wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak