Sposób przygotowania

Pomarańcze wyszorować bardzo dokładnie, sparzyć i wykroić ze wszystkich paseczki skórki za pomocą zestera (lub zetrzeć skórkę na tarce). Owoce okroić dokładnie z białego albedo, czyste pomarańcze pokroić w kostkę i wrzucić do rondla.
Do pokrojonych owoców dolać 1/2 szkl. wody, wsypać cukier i ogrzewać, stale mieszając, aż cukier się rozpuści.
Zmniejszyć płomień do minimum i ogrzewać, aż pomarańcze się rozgotują, a masa znacznie odparuje.
Dodać sok z 1-2 cytryn, cynamon, skórkę otartą z pomarańczy i dalej ogrzewać, aż całość zgęstnieje.
Gorącą masę przełożyć do niewielkich słoiczków i zapasteryzować 20 minut.

Ilość cukru zależy od kwaśności pomarańczy.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ja tak robię ale w maszynie do chleba na specjalnym programie...z wygody ...hehe..
  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    *** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami i przepisami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tu coś dla siebie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Renata22

    na pewno smaczna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !