Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy makowiec

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 500 gram
cukier 120 gram
cukier waniliowy 30 gram
mleko ciepłe 200 ml
masło lub palma 125 gram
sól 1 szczypta
jajko 1 sztuka
masa makowa
mak 200 gram
masło 1 łyżka
mleko wg uznania
ekstrakt migdałowy wg uznania
cukier 2 łyżki
jajko 1 sztuka
rodzynki wg uznania
orzechy wg uznania
drożdże świeże 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy makowiec

Kroki postępowania

1
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z cukrem,cukrem waniliowym i solą. Dodać do niej rozczyn drożdżowy, jajko i roztopione,przestudzone masło (lub palmę). Wymieszać.
Krok 1 - Drożdżowy makowiec foto
2
Zagnieść dobrze ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Krok 2 - Drożdżowy makowiec foto
3
Masa makowa: W garnku zagotować wodę (ok. 1 szklankę). Do wrzątku wsypać mak i dusić na małym ogniu kilka minut, co chwilę mieszając. Mak trzykrotnie zmielić. Masło rozpuścić z odrobiną mleka, cukrem i ekstraktem migdałowym. Doprowadzić do wrzenia, wsypać mak i krótko gotować. Dodać rodzynki i orzechy.
Krok 3 - Drożdżowy makowiec foto
4
Białko oddzielić od żółtka. Żółtko dodać do maku, wymieszać. Białko ubić na sztywno, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać.
Krok 4 - Drożdżowy makowiec foto
5
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Rozsmarować na nim masę makową.
Krok 5 - Drożdżowy makowiec foto
6
Zwinąć w ścisłą roladę.
Krok 6 - Drożdżowy makowiec foto
7
Roladę gęsto ponakłuwać widelcem, ułożyć na blasze na papierze do pieczenia.
Krok 7 - Drożdżowy makowiec foto
8
Piec w 190 stopniach przez 25-30 minut. Upieczone ciasto polukrować.
Krok 8 - Drożdżowy makowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 10.11.2013 07:59
Ciasta z makiem są najlepsze :)
Sroczka 21.11.2012 23:18
Ależ smakowicie wygląda ten makowiec.
Jolanta_P-S 12.03.2012 16:47
Makowiec to moje ulubione danie świąteczne
stokrotka 05.03.2012 17:08
pyszne
Ewa6274879 05.03.2012 11:47
uwielbiam ciasto drożdżowe z każdym nadzieniem, ale mak tylko w takim cieście lubię :)
ziutula
ziutula 05.03.2012 11:46
lubię takie makowe kuchy....smaczne wygląda...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak