Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowo cukiniowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 5 szt
margaryny kasia 150 g
mąki 2 szk
cukru 1 szk
cukier waniliowy 1 op
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
kakao 2 łyżka
marchewki 2 szt duże
cukinii 150 g
krówek 150 g
mleko 2 łyżka
kandyzowanej papai 2 łyżka
platkow migdałowych 2 łyżka
Polewa: 1 deserowa w drażetkach

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowo cukiniowe

Umytą i obraną marchewkę i cukinię zetrzeć osobno na tarce o najmniejszych oczkach.
Z cukinii odcisnąć sok.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
Kasię roztopić i wystudzić.
Jajka dokładnie ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
Do ubitych jajek wlewać małym strumieniem margarynę cały czas miksując.
Dodać kakao oraz mąkę i dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać startą marchewkę i cukinię i wszystko dokładnie ze sobą połączyć.
Masę przełożyć do większej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piec 45 minut w 185 stopniach.
Do rondelka wlać wodę, na niego postawić metalową miseczkę.
Wodę zagotować.
Do miseczki wrzucić krówki, polewę w drażetkach i dodać mleko.
Podgrzewać aż krówki się rozpuszczą a masa będzie jednolita.
Uważać aby się nie zagotowało.
Gotową polewą posmarować wystudzone ciasto.
Na koniec udekorować papają i płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 11.03.2012 08:21
pysznie wygląda
katarzyna124 05.03.2012 12:46
Jadłam już ciasto marchewkowe i ciasto z cukinią, ale połączenie obu tych warzyw pewnie daje świetny efekt:) bardzo fajne cisto, do wypróbowania:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak