Sposób przygotowania

GULASZ:
500 g wieprzowej łopatki
2 czerwone papryki
2 średnie cebule
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
4 łyżki oleju
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka maggi
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku
2 szczypty pieprzu cayenne
100 ml wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

PLACKI:
800 g obranych ziemniaków1 cebula
200 g cukinii
2 jajka
3 łyżki mąki
4 łyżki kaszy manny
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przygotowanie gulaszu:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Paprykę i cebulę oczyścić i pokroić w sporą kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wsypać paprykę w proszku i chwilę ją podsmażać.
Gdy zmieni kolor wrzucić mięso i podsmażać od czasu do czasu mieszając.
Gdy mięso się ładnie zrumieni dodać paprykę i cebulę i dalej smażyć.
Po około 3 minutach dodać wszystkie przyprawy, i dusić na małym ogniu.
Gdy mięso będzie miękkie ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Wodę rozmieszać z mąką ziemniaczaną i zagęścić nią sos.
Zagotować i tak przygotowany gulasz podawać z plackami, które podczas duszenia się mięsa zostaną usmażone.

Przygotowanie placków:
Obrane i umyte ziemniaki oraz cukinię zetrzeć na tarce do ziemniaków razem z obraną i umytą cebulą.
Dodać jajka, kaszę mannę i mąkę oraz sól i pieprz do smaku.
Wymieszać masę ziemniaczaną i smażyć na oleju placki według uznania małe lub duże na złoty kolor z obu stron.
Podawać z przygotowanym gulaszem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !