Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka pieczona

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona dowolna ilość
papryka żółta dowolna ilość

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka pieczona

Kroki postępowania

1
Umytą paprykę należy umieścić w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200/250 st. i piec ok.20-25 min./można włączyć opiekacz/W czasie pieczenia należy przewrócić warzywo aby piekło się równomiernie
Krok 1 - Papryka  pieczona foto
2
Kiedy na skórce pojawią się pęcherzyki i czarne plamy papryka jest upieczona.Nie należy się przejmować zbyt ciemną,spieczoną skórką,bo miąższ nie powinien się przypalić.
Krok 2 - Papryka  pieczona foto
3
Upieczoną paprykę należy przełożyć do pojemniczka ze szczelną pokrywką lub do woreczka foliowego i poczekać aż warzywo przestygnie.
Krok 3 - Papryka  pieczona foto
4
Przestudzoną paprykę należy oczyścić,usunąć pestki i bez problemu obrać ze skórki. Nawet ta najbardziej przypieczona papryka zachowuje swój smak,kolor ,a zwęglona jest tylko skórka,która sama odchodzi od miąższu.
Pieczona papryka ma bardzo szerokie zastosowanie.Można ją dodawać do sałatek, dekorować kanapki,tosty,świetnie nadaje się na zupę-krem,jako składnik nadzienia do pizzy , jest znakomitą przystawką do dań mięsnych …
......i jest pyszna sama w sobie.
Krok 4 - Papryka  pieczona foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiax18 29.06.2012 13:19
extra
leonkot 13.05.2012 11:31
musi być dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak