Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z pieczonej papryki z serem feta

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
ser feta 200 gram
sól do smaku
ocet jabłkowy 1 łyżka
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pieczonej papryki z serem feta

Umytą paprykę należy umieścić w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200/250 st. I piec ok.20-25 min. Oczywiście bardziej opłaca się upiec większą ilość papryki i wykorzystać ją do innych dań/np.zupy,czy pizzy/. Paprykę wyjąc z piekarnika, włożyć do worka foliowego i pozostawić do przestudzenia.Upieczoną,wystudzona paprykę obrać,pokroić w paseczki i przełożyć do salaterki.
Przygotować sos sałatkowy łącząc ze sobą składniki/ do otrzymania konsystencji emulsji/.Zamiast oregano można użyć innej ,ulubionej przyprawy, można również dodać odrobinę chilli.
Ser feta pokroić w kostkę i dodać do papryki. Doprawić całość do smaku solą i pieprzem,lekko wymieszać.Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed spożyciem.
Do przygotowania sałatki należy użyć schłodzonych składników .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamila/kami007 05.03.2012 08:54
mniam
suzana 04.03.2012 22:28
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak