Sposób przygotowania

Mleko podgrzać z 1/2 kostki masła roślinnego, aż masło się rozpuści.W dużej misce rozetrzeć drożdże ze szklanką cukru na konsystencję śmietany.Dodać jajka,mąkę i ciepłe mleko z tłuszczem (nie gorące, ale dobrze ciepłe).Wszystko razem dobrze wyrabiamy ręką (długo) i przykrywamy ściereczką lnianą ,odstawiamy do wyrośnięcia.
Jagody opłukać, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Składniki kruszonki( 1/2 masła roślinnego+1 szkl. mąki +0,5 szkl. cukru rozetrzeć w palcach, aż zacznie się rozsypywać.
Składników wystarczy na 2 blachy o wymiarach 25*40 cm. Blachy smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerabiamy je jeszcze raz, dzielimy na pół i nakładamy do blaszek.Na wierzch nakładamy jagody a na nich rozsypujemy kruszonkę.Odstawiamy na ok.15 minut.Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku ok.40 minut.
Dzięki mące ziemniaczanej jagody nie puszczają soku i ładnie komponują się w cieście.
A ciasto jest w typowo letnich klimatach.

Komentarze

  • 5
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Wszystkie słodkości zabieram do siebię.
  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    Aż czuję zapach tego ciasta.
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    musiało cudownie pachnieć w domu jak piekłaś a takie ciasta są przepyszne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    Drożdzowe i jagody pyszne a o wiele szybsze od jagodzianek
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Uwielbiam drożdżowe ciasta! Piękne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Zjadłabym takie :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    aż ślinka leci
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Moja ulubiona drozdzówka :P
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Już czuję ten smak i zapach...
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Mój mąż juz był na jagodach i robiłam bułeczki, ale takie ciast uwielbiam :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    przepyszne drożdżowe jeszcze na ciepło obowiązkowo:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !