Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Vol-au-vent z sosem mięsno - pomidorowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 op
mięso wołowe 500 g
cebula 2 szt
pasta pomidorowa 250 ml
czosnek 4 ząbki
jajko 1 szt
pieprz
bazylia
oregano
tymianek
oliwa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
mozzarella 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Vol-au-vent z sosem mięsno - pomidorowym

Ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia. Foremką powycinać koła, po trzy do każdej z babeczki. W dwu z trzech kręgów wyciąć mniejszą foremką koła, tak aby zostały okręgi z pustym środkiem. Na każdym pełnym kółku umieścić po dwa "puste", tak aby powstał kominek. Kawałki ciasta zlepiamy rozmieszanym jajkiem. Ciasto w środku "kominka" nakłuć widelcem.
Gotowe foremki włożyć do piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 st aż się zezłocą. Wyjąć z piekarnika i docisnąć ciasto w środku kominka aby zrobić miejsce na nadzienie.
Mięso wyczyścić i zmielić. Cebulę posiekać drobno, podsmażyć na oliwie, dorzucić mięso i smażyć aż wytopi się z niego ewentualny tłuszcz. Do usmażonego mięsa wrzucić pokrojony drobno czosnek i wlać pastę pomidorową. Przyprawić do smaku, dolać kilka łyżek wody i dusić aż smaki się zmieszają. Gdy sos zgęstnieje zdjąć z ognia, dodać startą mozzarellę, wymieszać i nadziewać upieczone babeczki.
Można posypać po wierzchu mozzarellą.
Podawać na ciepło.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 15.03.2013 20:30
fajna przekąska
dwa pokoje z kuchnią 14.03.2012 23:06
już zapomniałam o pasztecikach wolowę :) jadłam ostatni raz wieki temu! pięknie ci wyszły
Ania67 11.03.2012 20:23
wow-jestem pod wrażeniem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak