Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pani Walewska

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
jajko 5 szt
margaryna 2 kostka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 4 szkl
dżem porzeczkowy 1 słoiczek
cukier puder 2 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
budyń waniliowy 1 szt
mleko 3 szkl
mąka pszenna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pani Walewska

Ciasto:
Mąkę przesiać. Jajka oddzielić żółtka od białek. Do mąki dodać margarynę (powinna być twarda, dobrze schłodzona). Energicznie posiekać ją szerokim ostrym nożem w drobną kostkę. Dodać żółtka oraz 4 łyżki cukru do mąki z margaryną. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które dalej rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm, bezpośrednio na papierze do pieczenia. Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek, posmarować dżemem i piec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.
Masa bezowa:
Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni.
Masa wlać do garnka. Odlać 0,5 szklanki. W zimnym mleku rozrobić budyń z mąką. Mleko w garnku posłodzić. Gotować budyń. Margarynę ucierać dodając po łyżce zimnego budyniu. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 09.09.2013 20:07
uwielbiam to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak