Sposób przygotowania

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka ciągle ubijając do momentu połaczenia składników.
Następnie dodajemy na przemian olej, aromat, napój gazowany i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (bez tych 2 łyżek) delikatnie łącząc ze sobą składniki,
tak aby piana nie upadła. Po wymieszaniu ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki. Do drugiej dodajemy kakao.
Do tortownicy - na sam środek - wlewamy po jednej dużej łyżce ciasta jasnego i ciemnego (ja wlewałam warzechą drewnianą, ale można też chochlą), tak aby rozlewało się równomiernie na boki.

Pieczemy ok 60 min w temp. 170 st (z termoobiegiem). Korzystając z rady Dorotki pierwsze 20 min piekłam w temp 150st.

Smacznego!

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    ja daje do zebry gorącą wodę
  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    ładnie Ci wyszła :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beata31

    jola pewnie działa jak woda gazowana :) treonina dzięki :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kas2

    ale ładny wzorek Ci wyszedł
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata31

    O to w zebrze chodzi ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !