Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 1 szklanka
woda gazowana 1 szklanka
olej 1 szklanka
mąka pszenna 3 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
aromat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka ciągle ubijając do momentu połaczenia składników.
Następnie dodajemy na przemian olej, aromat, napój gazowany i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (bez tych 2 łyżek) delikatnie łącząc ze sobą składniki,
tak aby piana nie upadła. Po wymieszaniu ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki. Do drugiej dodajemy kakao.
Do tortownicy - na sam środek - wlewamy po jednej dużej łyżce ciasta jasnego i ciemnego (ja wlewałam warzechą drewnianą, ale można też chochlą), tak aby rozlewało się równomiernie na boki.

Pieczemy ok 60 min w temp. 170 st (z termoobiegiem). Korzystając z rady Dorotki pierwsze 20 min piekłam w temp 150st.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata31 06.03.2012 20:12
O to w zebrze chodzi ;)
Kas2 06.03.2012 18:38
ale ładny wzorek Ci wyszedł
Beata31 04.03.2012 20:50
jola pewnie działa jak woda gazowana :) treonina dzięki :)
treonina 04.03.2012 16:44
ładnie Ci wyszła :-)
1j1o1l1a1 04.03.2012 15:06
ja daje do zebry gorącą wodę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak