Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowe ciasto z jabłkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 0,5 kostki
jajko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
woda 1 szklanka
mąka 2 szklanki
olej 0,5 sztuki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kisiel wiśniowy 1 sztuka
kakao 2 łyżki
galaretka owoce leśne 1 sztuka
galaretka pomarańczowa 1 sztuka
jabłka 700 g
cukier 2 łyżki
cytryna 0,5 sztuki
krem ajerkoniakowy
kisiel 1 jabłkowy
polewa czekoladowa 1 biała

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe ciasto z jabłkami

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Następnie dodajemy po łyżce wody, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz oleju i rozpuszczonej margaryny. Wszystko cały czas miksujemy, aż skończą nam się produkty.
Krok 1 - Kolorowe ciasto z jabłkami foto
2
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Krok 2 - Kolorowe ciasto z jabłkami foto
3
Następnie pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Krok 3 - Kolorowe ciasto z jabłkami foto
4
Ciasto rozlewamy do trzech miseczek i dodajemy kisiele oraz kakao. Delikatnie mieszamy. Ciasto jabłkowe ( zielone ) wylewamy do formy keksowej 35 x 10 cm. i pieczemy ok 30 mim. w temp. 180'C. tak samo postępujemy z pozostałymi. Jeśli posiadamy trzy formy możemy piec od razu wszystkie trzy na raz.
Krok 4 - Kolorowe ciasto z jabłkami foto
5
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody i pozostawiamy, aż lekko zastygną.
Krok 5 - Kolorowe ciasto z jabłkami foto
6
W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w kostkę skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy z cukrem. Pozostawiamy do przestygnięcia. Letnie jabłka miksujemy za pomocą blendera, a następnie dzielimy na pół i dodajemy do tężejących galaretek - delikatnie mieszamy, tak by jabłka połączyły się z galaretami.
Krok 6 - Kolorowe ciasto z jabłkami foto
7
Na ciasto jabłkowe ( zielone ) nakładamy 1/4 kremu ajerkoniakowego przygotowanego wg przepisu na opakowaniu. Następnie wykładamy jabłka w galaretce pomarańczowej i schładzamy ok 30 min. Po tym czasie nakładamy kolejną porcję kremu i ciasto kakaowe i ponownie krem i jabłka w galaretce z owoców leśnych - powtarzamy czynność schładzania ok 30 min. Na zastygnięte jabłka nakładamy ostatnia porcję kremu i przykrywamy ciastem wiśniowym ( różowym ). Całość ponownie schładzamy a następnie polewamy polewą czekoladową białą. Smacznego !!
Krok 7 - Kolorowe ciasto z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 25.11.2013 18:44
wygląda super
Seba 09.10.2013 09:52
bardzo dobre
olkaaa 04.08.2013 15:11
wygląda kusząco
Łukasz15 28.05.2013 14:23
Wygląda przepysznie
czekoladka_m 06.05.2013 09:54
Bardzo lubię takie pasiaste ciasta;)
SmacznaPyza 08.01.2013 23:36
fajny pomysł, ale gorzej z wykonaniem
caralajna 24.07.2012 10:28
urocze :)
RenataZ-et 18.05.2012 08:30
fantastyczny pomysł na piękne i pyszne ciasto
MAR3STA 28.03.2012 18:38
super
Iwona56 26.03.2012 14:15
świetnie wygląda
cris04 05.03.2012 16:11
Ale fajny!
aginaa 05.03.2012 09:34
wspaniałe
Agnieszka_B 04.03.2012 19:04
Zapowiada się pysznie:)
stokrotka 04.03.2012 16:12
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak