Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1 kg
ziemniaki 1,5 kg
ser biały 0,5 kg
cebula 2
olej
sól
pieprz
woda 2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Z mąki, wody i soli zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto i przykrywamy ściereczką aby odpoczęło. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju tak aby była szklista i delikatnie złota. Po delikatnym wystygnięciu ziemniaków przeciskamy je przez praskę bądź tłuczemy i dodajemy do nich pokruszony biały ser. Dodajemy podsmażoną cebulę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Ciasto dzielimy na 4 porcje, każdą po kolei wałkujemy- oczywiście podsypując delikatnie mąką i nakładamy łyżkę farszu. Zlepiamy brzegi i tak do wykończenia składników.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do momentu wypłynięcia. Podałam ze skwarkami z cebulką. Mnie z tej porcji wyszły 103 pierogi.
SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 07.03.2012 10:38
supcio
caroline1983 04.03.2012 19:39
bardzo lubie pierogi w tej wersji :)
cris04 04.03.2012 18:22
Oj zjadłoby się......pycha!
ewa19a 04.03.2012 17:45
lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak