Sposób przygotowania

Z mąki, wody i soli zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto i przykrywamy ściereczką aby odpoczęło. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju tak aby była szklista i delikatnie złota. Po delikatnym wystygnięciu ziemniaków przeciskamy je przez praskę bądź tłuczemy i dodajemy do nich pokruszony biały ser. Dodajemy podsmażoną cebulę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Ciasto dzielimy na 4 porcje, każdą po kolei wałkujemy- oczywiście podsypując delikatnie mąką i nakładamy łyżkę farszu. Zlepiamy brzegi i tak do wykończenia składników.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do momentu wypłynięcia. Podałam ze skwarkami z cebulką. Mnie z tej porcji wyszły 103 pierogi.
SMACZNEGO!

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    ewa19a

    lubię
  • 0
    original
    Opublikowano

    cris04

    Oj zjadłoby się......pycha!
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    bardzo lubie pierogi w tej wersji :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ronald88

    supcio

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !