Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka w ziołach

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 80 dkg
majeranek 2 łyżki
oregano 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
kminek 1/2 łyżeczki
tymianek 1/4 łyżeczki
olej roślinny 2 łyżki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka w ziołach

Przygotować mieszankę przypraw: do miseczki wsypać majeranek, sól, pieprz, roztartą w dłoniach bazylię i oregano. Utłuc jałowiec, kminek (jeśli nie jest mielony) i tymianek. Wszystkie razem wymieszać.
Łopatkę umyć, odkroić zbędny tłuszcz. Nożem ponacinać mięso "w kratkę" z wierzchu i od dołu. Mięso posmarować olejem, aby przyprawy dobrze się trzymały. Dokładnie natrzeć całą powierzchnię mięsa przyprawami tak, żeby wytworzyła się "skórka". Całość wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Mięso włożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem, w wysokiej temperaturze, ok. 1,5 godz. (ostatnie 15-20 min. bez przykrycia). Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak