Sposób przygotowania

Przygotować mieszankę przypraw: do miseczki wsypać majeranek, sól, pieprz, roztartą w dłoniach bazylię i oregano. Utłuc jałowiec, kminek (jeśli nie jest mielony) i tymianek. Wszystkie razem wymieszać.
Łopatkę umyć, odkroić zbędny tłuszcz. Nożem ponacinać mięso "w kratkę" z wierzchu i od dołu. Mięso posmarować olejem, aby przyprawy dobrze się trzymały. Dokładnie natrzeć całą powierzchnię mięsa przyprawami tak, żeby wytworzyła się "skórka". Całość wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Mięso włożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem, w wysokiej temperaturze, ok. 1,5 godz. (ostatnie 15-20 min. bez przykrycia). Smacznego!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !