Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z kiwi, truskawkami i galaretką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
mąka pszenna 2/3 szklanki
cukier 1/3 szklanki
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
budyń śmietankowy 1 na 0,5 litra mleka
mleko 2% 1 i 1/4 szklanki
masło lub margaryna 0,5 kostki
cukier 1,5-2 łyżki
oraz:
kiwi 2 szt
truskawki
cukier 2 łyżki
syrop owocowy 50 ml
galaretka czerwona 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z kiwi, truskawkami i galaretką

Kroki postępowania

1
Pieczemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ciągle miksując, dodajemy po jednym żółtku, a następnie przesianą przez sitko mąkę. Dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach. Wlewamy do średniej tortownicy (o średnicy około 26 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Krok 1 - Biszkopt z kiwi, truskawkami i galaretką foto
2
Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 160 stopni, wyciągamy z piekarnika, studzimy.
Krok 2 - Biszkopt z kiwi, truskawkami i galaretką foto
3
Przygotowujemy krem: 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń, wlewamy do gorącego mleka i ciągle mieszając zagotowujemy, a następnie studzimy. Dobrą margarynę (użyłam Kasi) lub masło miksujemy dokładnie dodając po 1 łyżce budyniu. Owocowy syrop mieszamy z 50 ml wody i powstałym płynem nasączamy ostudzony biszkopt, na którym rozsmarowujemy krem budyniowy, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do lodówki.
Krok 3 - Biszkopt z kiwi, truskawkami i galaretką foto
4
Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, tylko zamiast 1 litra wody rozpuszczamy je w 3 szklankach, studzimy. Truskawki dokładnie płuczemy, osączamy, usuwamy szypułki, kroimy na talarki i ćwiartki. Kiwi obieramy ze skórki, kroimy na średniej grubości plasterki. W garnuszku zagotowujemy 2-3 łyżki cukru i obgotowujemy w niej plasterki kiwi do chwili aż lekko "zbledną", osuszamy papierowym ręcznikiem. Plasterki owoców układamy na kremie budyniowym,
Krok 4 - Biszkopt z kiwi, truskawkami i galaretką foto
5
zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki. Gdy galaretka zastygnie, możemy boki ciasta obsypać delikatnie wiórkami kokosowymi lub pokruszonymi bezami.
Krok 5 - Biszkopt z kiwi, truskawkami i galaretką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 06.03.2012 20:26
prezentuje się niesamowicie
Beatris 04.03.2012 22:25
Oj kusi mnie to ciasto, kusi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak