Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik Gosi

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 70 dag
proszke do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier wanilinowy
cukier puder 3/4 szklanki
żółtko jajek 5 sztuk
margaryna 20 dag
smietana 18% 3 łyżki
jabłka
cukier 1 szklanka
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
białko 5 sztuk
cukier 3 łyżki
jabłka 1,5 litra starte

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik Gosi

CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać do tego cukier puder. Zrobić rowek, wbić żółtka, dodać margarynę. Posiekać nożem. Wyrobić ciasto. Dodać śmietanę. Wyrobić miękkie ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki (gdy ciasto za miękkie) lub śmietany (gdy ciasto za twarde). Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na brytfannie. JABŁKA: Do dużego rondla dać wszystkie jabłka, dodać cukier i galaretkę w proszku. Delikatnie podsmażyć na wolnym ogniu. Następnie zimne przełożyć na ciasto. Z białek ubić pianę, dodać cukier i ubić na sztywno. Wylać na jabłka. Rozsmarować na całą brytfannę. Na to położyć drugą część rozwałkowanego ciasta. Piec w 180 st. przez ok. 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 28.07.2012 23:47
ciekawa jestem jak smakuje
aniapetr 25.04.2012 10:44
dobry, tradycyjny jabłecznik
KasiaK90 20.04.2012 08:14
wygląda bardzo smacznie
pioge7 06.03.2012 08:04
pycha
1j1o1l1a1 04.03.2012 14:59
pysznie, choć trochę cienko masy jabłecznej :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak