Sposób przygotowania

CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać do tego cukier puder. Zrobić rowek, wbić żółtka, dodać margarynę. Posiekać nożem. Wyrobić ciasto. Dodać śmietanę. Wyrobić miękkie ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki (gdy ciasto za miękkie) lub śmietany (gdy ciasto za twarde). Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na brytfannie. JABŁKA: Do dużego rondla dać wszystkie jabłka, dodać cukier i galaretkę w proszku. Delikatnie podsmażyć na wolnym ogniu. Następnie zimne przełożyć na ciasto. Z białek ubić pianę, dodać cukier i ubić na sztywno. Wylać na jabłka. Rozsmarować na całą brytfannę. Na to położyć drugą część rozwałkowanego ciasta. Piec w 180 st. przez ok. 45 minut.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    pysznie, choć trochę cienko masy jabłecznej :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    pioge7

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    KasiaK90

    wygląda bardzo smacznie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    aniapetr

    dobry, tradycyjny jabłecznik
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    ciekawa jestem jak smakuje

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !