Sposób przygotowania

Mleko podgrzać w garnku (nie zagotować). Drożdże utrzeć z 1 łyżeczką cukru pudru, 1 łyżką mąki, letnim mlekiem i rozpuszczonym letnim masłem. Przykryć ściereczką, odstawić do ciepła. Żółtka i jajka utrzeć z pozostałością cukru pudru. Mąkę przesiać przez sito do dużej miski, dać do niego rozczyn z drożdży. masę z utartych jajek, szczyptę soli, kieliszek spirytusu i skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć ponownie szmatką i dać do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, układać na nim po trochu marmolady i formować pączki. Smażyć na oleju (tłuszczu). Posypać cukrem pudrem po usmażeniu.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    Szkoda że tłusty czwartek jest tylko raz w roku heheh
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    to prawda!
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    często je robię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !