Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serniczki na zimno z likierem kahlua

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mascarpone 500 g
esencja waniliowa 4 łyzki
cukier 4 łyżki
likier kahlua 100 ml
miód 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczek
woda 2 łyżki
mleko 2 łyżki
wino białe 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Serniczki na zimno z likierem kahlua

Wino wymieszać z likierem i miodem, zagotować. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Wino zestawić z gazu, dolać żelatynę i dokładnie wymieszać. 4 miseczki wypłukać zimną wodą, wlać równe porcje wina z likierem, zostawić do stężenia.
Kiedy galaretka już stężeje mascarpone wymieszać z cukrem i esencją waniliową. Pozostałą żelatynę rozpuścić w podgrzanym mleku, dodać do masy z mascarpone i bardzo dokładnie wymieszać. Masę wylać na galaretkę. Zostawić do stężenia na cała noc.
Przed podaniem miseczki zanurzyć krótko w gorącej wodzie, wyjąc deser na talerzyki, można udekorować bitą śmietaną, chociaż sam w sobie jest dosyć słodki.

Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolina46 28.11.2012 14:51
super :)
caralajna 26.03.2012 09:00
rewelacja, elegancko podany deser i do tego smaczny :)
Fiffi 12.03.2012 23:43
przepyszne
Beata31 04.03.2012 14:43
wyglądaja smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak