Sposób przygotowania

Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy.Gruszki obrać,przekroić na pół, pozostawić ogonek, wyciąć gniazdka nasienne.Owoce skropić sokiem z cytryny.Do małego rondelka wlać wino,dodać 2 łyżki miodu,kilka goździków, szczyptę cynamonu,sok z pomarańczy i skórkę cytrynową. Zagotować,po czym zmniejszyć płomień i włożyć gruszki. Jeśli płynu jest mało należy go uzupełnić./winem lub wodą/Gotować chwilkę/ aż owoce będą średnio miękkie/, przewrócić delikatnie na druga stronę i pozostawić je w winie do całkowitego przestygnięcia.Zimne gruszki przełożyć na talerzyki posypać posiekanymi orzeszkami, ozdobić świeżą miętą lub melisą,dodać kleksik bitej śmietany .
Syrop winny z gotowanych gruszek można dodać do herbatki lub wody mineralnej.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !