Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybki - babeczki z kruchego ciasta z masą budyniową

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 500 g
żółtko jajek 2
cukier puder 0,5 szkl
masło 200 g
sól szczypta
kakao 1 łyżka (do części ciasta)
masa
mleko 0,5 l
budyń waniliowy 1 op.
cukier 2 łyżki
dekoracja
czekolada deserowa
posypka maczek lub zwykły mak

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybki - babeczki z kruchego ciasta z masą budyniową

Kroki postępowania

1
Z podanych składników na kruche ciasto (oprócz kakao) zagniatam jednolitą masę. Dzielę na pół i do jednej połowy wgniatam kakao. Obie części schładzam w lodówce.
Krok 1 - Grzybki - babeczki z kruchego ciasta z masą budyniową foto
2
Po upływie ok. pół godziny wałkuję kakaową część ciasta na grubość ok. 3 mm i wylepiam nim foremki na babeczki. Piekę ok. 15minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Krok 2 - Grzybki - babeczki z kruchego ciasta z masą budyniową foto
3
Z białej części ciasta formuję ogonki grzybków, węższe z jednej strony oraz taką samą ilość krążków wielkości średnicy foremek i otworem ok. 1,5cm na samym środku. Piekę razem z "kapeluszami".
Krok 3 - Grzybki - babeczki z kruchego ciasta z masą budyniową foto
4
Roztapiam czekoladę w kąpieli wodnej i smaruję nią za pomocą pędzelka kapelusze grzybków. Końcówki ogonków zanurzam w czekoladzie i obtaczam w maku lub posypce. Pozostawiam do wyschnięcia.
Krok 4 - Grzybki - babeczki z kruchego ciasta z masą budyniową foto
5
Przygotowuję masę budyniową wg przepisu na opakowaniu i ciepły nakładam do kapeluszy. Zakrywam krążkiem i umieszczam w otworze ogonek. Odkładam kapeluszem do dołu, by masa stężała i całość mocno się trzymała.
Krok 5 - Grzybki - babeczki z kruchego ciasta z masą budyniową foto
6
Takie grzybki są świetnym pomysłem na słodki prezent, pięknie prezentują się na talerzu ze słodkościami.
Krok 6 - Grzybki - babeczki z kruchego ciasta z masą budyniową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 25.12.2012 12:04
pomysłowe
Aleksandraa 23.07.2012 20:18
świetne
Mysiunia 13.05.2012 12:12
z chęcią bym zjadła, ale jakoś boje się ich zrobić:)
ewasylwia 05.03.2012 13:21
pyszne i piękne
Anna146 04.03.2012 11:53
apetyczne te grzybki
teresa18 04.03.2012 10:32
bajeczne
ziutula
ziutula 04.03.2012 00:52
a w którym lesie takie dorodne wyrosły?....tylko zajadać do kawusi...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak