Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta pieczona

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 3 kg
biała kapusta 1 mała główka
kaczka 1 szt (ok 2kg)
karkówka 1 kg
udka z kurczaka 2 sztuki
oliwa
do smaku
majeranek
pieprz
sól
bazylia
oregano
przyprawa kebab- gyros Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Koperek suszony Prymat
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
seler naciowy (suszony)

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta pieczona

Kaczkę oczyszczamy, płuczemy i wkładamy do dużego garnka z wodą. Udka oczyszczamy i wkładamy do garnka z kaczką. Gotujemy z mięsa rosół dodając warzywa, sól, pieprz, suszoną natkę pietruszki, suszoną natkę selera, koperek suszony. Mięso wyciągamy, studzimy i zdejmujemy z kości. Karkówkę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dorzucamy do naczynia z ugotowanym mięsem. Połowę kapusty kiszonej zalewamy wodą i odstawiamy na jakiś czas by nie była tak kwaśna (czynność powtarzamy kilka razy w czasie dalszych czynności) a drugą połowę płuczemy tylko raz i wkładamy do garnka. Główkę białej kapusty płuczemy i szatkujemy a następnie wkładamy do garnka z raz wypłukaną kapustą. Kapustę którą moczyliśmy kilka razy dokładnie wyciskamy i dodajemy do reszty kapusty a następnie mieszamy i dolewamy odrobinę oliwy oraz dodajemy sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy których nie dodawaliśmy do rosołu. Dokładnie wymieszane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i zapiekamy w 150 stopniach przez 30 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy około 3 godzin. Po upływie tego czasu wyjmujemy kapustę z piekarnika, mieszamy i pieczemy następne 3 godziny w temperaturze 220 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak