Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z mięsem mielonym i sosem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron świderki 350 g
mięso mielone 200 g
ser żółty 150 g
cebula 1
papryka czerwona 1
sos boloński 1 słoiczek
pieprz
sól
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mięsem mielonym i sosem

Na początek wlać wodę do garnka , osolić i zagotować , wsypać makaron i gotować go tylko na pół twardo . W tym czasie obrać cebulę i pokroić drobno w kostkę wyłożyć mięso mielone do miseczki wsypać cebule , pieprz i sól dobrze wymieszać i wyłożyć na patelnie na oliwę tak smażyć z cebulą aż do zrumienienia . Następnie makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego na makaron wykładamy mięso mielone dobrze rozprowadzając ,z papryki myjemy , wydrążamy pestki i kroimy w kostkę i wysypujemy na zapiekankę , ser żółty trzemy na tarce o średnich oczkach i wysypujemy na zapiekankę całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C . Piec do czasu aż ser dobrze się rozpuści . Wyjąć z piekarnika i polać sosem bolońskim .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak