Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowa panna cotta z sosem czekoladowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 30% 350 ml
mleko kokosowe 250 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier kryształ 100 gram
cukier waniliowy do smaku
czekolada gorzka 100 gram
mleko kokosowe 6 łyżek
wiórki kokosowe 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowa panna cotta z sosem czekoladowym

Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach ciepłej wody,mleko kokosowe/250 ml/,śmietanę cukier,wanilię umieścić w rondelku.Podgrzewać całość na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru /masa powinna być gorąca,ale jej nie gotować/.Dodać rozpuszczoną żelatynę i podgrzewać jeszcze ok.2-3 minuty.Odstawić z ognia i przestudzić,a następnie wlać do foremek i wstawić do lodówki na ok.2-4 godz .Przygotować sos czekoladowy.Czekoladę pokroić na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.Do rozpuszczonej czekolady wlać gorące mleko kokosowe/6 łyżek/ i dobrze połączyć składniki, pozostawić do lekkiego przestygnięcia.Po przestudzeniu polać deser i posypać obficie wiórkami kokosowymi. Aby deser łatwiej wyjąć z foremek należy na chwilę wstawić je do ciepłej wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 22.11.2013 20:37
wygląda apetycznie!
caralajna 02.06.2013 05:58
piękne wykonanie
leonkot 13.05.2012 11:30
cudowny deserek, poproszę troszeczkę
Cukiereczek13 22.04.2012 17:56
ładnie podane ;)
staropolanka5 03.03.2012 21:37
ale super
cooleczka 03.03.2012 20:09
finezyjny sposób podania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak