Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowe muffiny z piankami marshallow

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 440 g
śmietana 18 proc 400 g
esencja waniliowa 4 łyżki
olej 6 łyżek
jajko 2 szt
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
pianki marshallow 18 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe muffiny z piankami marshallow

Piekarnik nagrzać do 200 st.

Śmietanę wymieszać z jajkiem, olejem i esencją waniliową. Mąkę przesiać, połączyć z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Śmietanę dodać do mąki i wymieszać do połączenia składników.

Foremkę do muffinek ( 12 gniazd ) wyłożyć papilotkami.Do każdej papilotki włożyć po łyżce ciasta, w każdą porcję ciasta wetknąć 1 piankę i przykryć pozostałym ciastem do 2/3 wysokości foremek.

Włożyć do piekarnika i piec 15 minut w ustawieniu góra -dół. Pozostałe pianki przeciąć na pół. Po 15 minutach pocięte pianki ułożyć na pieczonych muffinach i piec jeszcze 10 minut.

Najlepsze, choć może nie najzdrowsze są na ciepło.
* ilość cukru jest indywidualna, ja lubię raczej nie bardzo słodkie wypieki a pianki są same w sobie strasznie słodkie.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 12.01.2014 00:07
fajny przepis
caralajna 07.08.2013 07:25
ja kiedyś takie robiłam, ale pianka się w środku stopiła i wsiąkła w ciasto, po niej została dziura :(
Justyna Jussstiii 08.04.2012 14:42
super
Monika78 31.03.2012 21:20
inne niż wszytskie super!
treonina 03.03.2012 11:07
ja nie przepadam za tymi piankami ale przepis fajny :-)
iziona 03.03.2012 09:21
Muffiny fajne choć ja nie zrobię bo zjem pianki zanim wstawię do piekarnika:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak