Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moskaliki - śledziki w occie

4.0
(26)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ocet 10 % 1 szkl.
woda 2,5 szkl.
cukier 5 łyżek
ziele angielskie 1 łyżka
pieprz ziarnisty 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 4-5 szt.
cebula 1 duża
śledzie 1 (solone, drobne)

Przepis i sposób przygotowania na: Moskaliki - śledziki w occie

Solone śledziki wymoczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny.
Z pozostałych składników zagotować zalewę, zdjąć z gazu i dodać plastry cebuli - nakryć talerzykiem i odstawić do ostygnięcia.
W dużym słoju ułożyć tuszki śledziowe i zalać wystudzioną marynatą - przełożyć do słoja także przyprawy i cebulę.
Słój zakręcić i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin, potem wstawić do lodówki na 24-48 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 31.03.2015 10:44
wychodzą smaczne, choć nie tak kwaśne jak sklepowe - co kto lubi ;)
MagdaXXX 08.05.2012 13:56
oj jak ja uwielbiam takie śledziki
pacpaw 22.04.2012 23:08
no nawet nie przyszło by mi do głowy robić moskaliki własne. Wychodzą w smaku podobne jak te kupowane? Jak znajdę jakieś mniejsze śledziki w sklepie to wypróbuje ten przepis
Monika79 18.03.2012 15:39
fajen
Monika79 18.03.2012 15:39
fajen
Habibi 04.03.2012 15:14
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak