Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort rumuński

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 45 dkg
miód 23 dkg
cukier puder 23 dkg
wiórki kokosowe 15 dkg
jajko 7 szt
żółtko jajek 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
mleko 1 szklanka
cukier waniliowy 1 szt
cukier 20 dkg
orzechy włoskie 25 dkg
masło 400 g
gęsta śmietana 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort rumuński

Sodę rozpuścić w mleku. 3 jajka, żółtko,cukier waniliowy, miód, mąkę, wiórki, cukier puder i mleko zagnieść i upiec kilka placków (im cieńsze tym lepiej) - powinno wyjść ok 8. Piecze się bardzo krótko (ok 5 minut jak sa na prawde cieniutkie placki, do 10 min jak sa grubsze) w temp 180 C. Najlepiej piec na papierze, bo ciasto lubi się przyklejać do blachy.

Pozostałe 4 jajka ubić z cukrem na parze (w sumie nie koniecznie musi być na parze, ale na parze łatwiej i szybciej się ubija). Masło utrzeć. Orzechy włoskie zmielić i wymieszać z gęstą śmietaną. Odstawić na minimum godzinę.
Do utartego masła powoli dodawać zimne jajka (wciąz ucierajac). Gdy krem jest puszysty dodawać po 1 łyżce masy orzechowej.

Upieczone placki przekładać masą.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, bo pod wpływem masy placki robią się miękkie.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 06.03.2012 14:47
ffajnne
freekate 06.03.2012 06:23
ciekawy :)
Beata31 04.03.2012 21:04
i tak tez smakuje :)
Robert10 04.03.2012 15:06
wygląda smakowicie
kriso 03.03.2012 08:14
rewelacja
Kas2 02.03.2012 20:56
fajnie nadziany

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak