Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki ziemniaczane

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 4 sztuki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka 2 łyżki
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki ziemniaczane

Ziemniaki obrać z mundurków. Ugotować, ciepłe zmielić przez praskę do ziemniaków. Do miski z ziemniakami dodać mąki i jajka oraz przyprawę do ziemniaków. Wszystko wyrobić na dość dobre ciasto. Odrywać kawałeczek ciasta i formułować ruloniki (paluszki) obtoczyć w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażyć na patelni na margarynie lub oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania 03.02.2024 10:04
Kiepski przepis. Na pewno potrzeba o wiele więcej mąki, bo z takiej ilości mąki ciasto jest rąk lejące,.że nie da rady ulepić paluszków. Ponadto najpierw jest podane, że do przepisu są potrzebne dwa jajka, następnie w trakcie robienia, że "dodaj jajka do ciasta" a w dalszym kroku jest "obtoczyć w roztrzepanym jajku". I skąd tu wziąć trzecie jajko jak już te dwa, które przygotowałem na ten przepis wykorzystałeś...
anulka69 03.05.2012 19:01
fajne
pioge7 13.04.2012 07:30
super
owocówka 03.03.2012 15:07
ttrytka: właśnie można, przeważnie robię z ziemniaków które zostały z obiadu z poprzedniego dnia.
ttrytka 02.03.2012 22:42
ciekawie, można z ziemniaków z poprzedniego dnia
staropolanka5 02.03.2012 22:38
fajny przepis
owocówka 02.03.2012 20:59
bardzo dobre, ale proponuję je spożywać na ciepło, zimne już nie są takie dobre
cooleczka 02.03.2012 18:57
ziemniaczanych jeszcze nie jadłam - przepis na pewno się przyda, zwłaszcza na imprezę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak