Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z marmoladą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 400 g
mleko ciepłe 125 ml
drożdże 25 g
masło 50 g
cukier 50 g
jajko 2
sól szczypta
marmolada

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z marmoladą

Drożdże rozdrobnić i wymieszać z jedną łyżeczką cukru oraz mlekiem. Zrobić wgłębienie w mące i wlać do niego masę. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia na 20 minut. Stopić masło, wystudzić je. Utrzeć z pozostałym cukrem i jajkami na masę, po czym dodać go do mąki .Dodać szczyptę soli, wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki. Odstawić na 30 minut, aby wyrosło. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować cienko marmoladą. Roladę dokładnie zwinąć. Piec w formie do keksu w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C przez ok. 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 13.11.2013 08:32
moje ulubione
Magdalena/Madija 28.07.2012 08:43
smaczne
freekate 09.03.2012 06:25
pyszne :)
dwa pokoje z kuchnią 02.03.2012 23:24
lubię takie proste ciacha :)
cooleczka 02.03.2012 18:58
moja babcia robiła podobne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak