Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z papryką, masłem orzechowym i serem pleśniowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż biały 200 g
ryż paraboliczny 100 g
pomidory konserwowe 1 puszka
masło orzechowe 2 łyżki
papryka czerwona 1 duża
natka pietruszki mały pęczek
przyprawa do potraw 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
masło 50 g
olej z orzechów włoskich 2 łyżki
rokpol 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z papryką, masłem orzechowym i serem pleśniowym

Na patelnię wlać oliwę i olej orzechowy - wsypać suchy ryż, dodać pokrojoną drobno paprykę i cebulę - smażyć kilka minut, stale mieszając, aż zmieni kolor. Dodać masło orzechowe, wlać pomidory wraz z zalewą, trochę je rozdrobnić widelcem i wymieszać z ryżem. Całość doprawić solą, pieprzem i jarzynką, zalać szklanka wody i cały czas mieszać, aż ryż wchłonie wodę. Dodać kolejną porcje wody i mieszać do całkowitego jej wchłonięcia. Powtarzać czynność, aż ryż będzie gotowy do jedzenia. Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki.
Gotowe risotto posypać startym rokpolem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 28.03.2012 21:24
Bardzo ciekawe skladniki
wojr63 18.03.2012 12:43
pyszne
Habibi 02.03.2012 17:50
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) **** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
Habibi 02.03.2012 17:48
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) **** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak