Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Arancini z nadzieniem mięsno-warzywnym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 400 g
marchew 1
cebula biała 1
ząbki czosnku 3
pietruszka korzeń 0,5
papryka czerwona 0,5
ryż biały 2 szkl
natka pietruszki 2 łyżki
jajko (1+1)
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
mąka pszenna do panierowania
sól
Przyprawa curry orientalna Prymat
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Arancini z nadzieniem mięsno-warzywnym

Kroki postępowania

1
Cebulę, paprykę, marchew, pietruszkę i czosnek kroję w bardzo drobną kosteczkę, wielkości ok. 2mm. Niektóre warzywa można zetrzeć na tarce o dużych otworach. W międzyczasie gotuję ryż w osolonej wodzie razem z curry (która nada mu kolor i smak).
Krok 1 - Arancini z nadzieniem mięsno-warzywnym foto
2
Mięso podsmażam na oleju, rozdrabniając łopatką, by było w małych niezbitych kawałkach. Gorący ryż mieszam łyżką aż ostygnie, dzięki czemu stworzy się z niego lepka masa i da się formować w kulki. Dodaję do niego jedno jajko i wyrabiam.
Krok 2 - Arancini z nadzieniem mięsno-warzywnym foto
3
Do mięsa dodaję warzywa, przyprawiam solą i pieprzem i duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (ok. 10minut). Dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz koncentrat i dokładnie mieszam.
Krok 3 - Arancini z nadzieniem mięsno-warzywnym foto
4
Nabieram palcami trochę ryżu, formuję miseczkę, nakładam łyżeczkę farszu i formuję kulki tak, by nadzienie było dokładnie schowane w środku.
Krok 4 - Arancini z nadzieniem mięsno-warzywnym foto
5
Kulki obtaczam w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Krok 5 - Arancini z nadzieniem mięsno-warzywnym foto
6
Smażę w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Krok 6 - Arancini z nadzieniem mięsno-warzywnym foto
7
Usmażone arancini odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 7 - Arancini z nadzieniem mięsno-warzywnym foto
8
Podaję gorące z prostą sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.
Krok 8 - Arancini z nadzieniem mięsno-warzywnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 25.09.2016 22:51
bardzo lubię
pacpaw 07.12.2012 22:03
nawet sprawdziłem w google co to jest arancini :o) Rewelacja. Takiego przepisu jeszcze nie widziałem
agogo2 19.10.2012 23:39
smaczne
mariel78 07.09.2012 06:59
ciekawy przepis
Anna169Hosz 25.07.2012 14:06
Chętnie bym spróbowała:)
Andysz 26.04.2012 08:56
podoba mi się:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak