Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka daktylowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 120 gram
płatki owsiane 120 gram
orzechy włoskie 60 gram
daktyle 120 gram
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier 80 gram
masło 60 gram
mleko 5-6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka daktylowe

Piec rozgrzać do 200C, blachę wyłożyć pergaminem. Mąkę, płatki owsiane, posiekane orzechy i daktyle, proszek do pieczenia, cukier wsypać do miski i wymieszać. Stopić masło i gorące jeszcze wlać do maki, jednocześnie mieszając drewniana łyżką, aż całość zacznie tworzyć grudki. Dodawać stopniowo - po łyżce mleko. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć do ok 5 mm i układać na blasze. Piec ok. 15 min. Wystudzić. Ciasteczka szybko staja się kruche.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rybciia 05.06.2012 17:00
jakie fajne :-)
Kas2 07.05.2012 11:00
bardzo fajne połączenie składników
mala2021 02.04.2012 15:05
są pyszne
Robert10 14.03.2012 20:33
bardzo fajne takie swojej produkcji
olkaaa 05.03.2012 10:43
ciekawa propozycja
jasiek 03.03.2012 22:16
zdrowe słodkości
ziutula
ziutula 02.03.2012 13:23
dobre do chrupania...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak