Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto szafranowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bulion 1 l
Szafran nitki Prymat 1/2 łyżeczki
masło 20 g
oliwa 1 łyżka
ryż do risotto 250 g
parmezan 25 g
sól
pieprz
cebula 50 g
wino białe wytrawne 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto szafranowe

Kroki postępowania

1
Gotujemy bulion dodając do niego szafran. Zostawiamy na niewielkim ogniu, żeby pozostał gorący.
Krok 1 - Risotto szafranowe foto
2
Na patelni roztapiamy masło z oliwą. Podsmażamy drobno posiekaną cebulkę przez 2 minuty.
Krok 2 - Risotto szafranowe foto
3
Wsypujemy ryż, mieszamy
Krok 3 - Risotto szafranowe foto
4
zwiększamy maksymalnie ogień i wlewamy wino, mieszamy aż płyn zostanie wchłonięty
Krok 4 - Risotto szafranowe foto
5
Zmniejszamy ogień i stopniowo dolewamy szafranowy bulion. Wlewamy po jednej chochli, mieszamy czekając aż ryż wchłonie całość i dopiero wtedy dodajemy kolejną porcję złocistego płynu
Krok 5 - Risotto szafranowe foto
6
Jak ryż będzie już miękki, zdejmujemy patelnię z palnika i dosypujemy starty ser, dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 6 - Risotto szafranowe foto
7
Risotto szafranowe
Krok 7 - Risotto szafranowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 07.12.2012 22:06
warto zrobić nawet z ciekawości dla sprawdzenia smaku
smile 20.10.2012 23:27
pyszne
gosia561 06.07.2012 19:58
smaczne i proste
rjustysia 05.07.2012 09:10
Bardzo dobry przepis na risotto, taki jak powinien być.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak