Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delicje

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 szt
cukier drobny 80 gram
mąka 75 gram
galaretka 1 sztuka
czekolada 180 gram
olej rzepakowy 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Delicje

Kroki postępowania

1
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i wlewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią aluminiową , aby galaretka była na wysokość do około 0.5 cm zostawiamy do zastygnięcia.
Krok 1 - Delicje foto
2
Białka oddzielamy od żółtek . Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy cukier . Potem dodajemy po jednym żółtku i miksujemy , na koniec dodajmy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy ..Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wykładamy na blachę nieduże krążki , pozostawiając odstępy między biszkopcikami . Pieczemy w 180 C 10 minut , ale co ważne wszystkie blaszki z biszkopcikami na raz.
Krok 2 - Delicje foto
3
zastygniętą galaretkę wyciągamy z formy i małą okrągłą foremką wycinamy kółka które układamy na płaskiej stronie biszkopcików i chłodzimy pół godz.
Krok 3 - Delicje foto
4
Czekoladę z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Zostawiamy na chwile aby przestygła.
Krok 4 - Delicje foto
5
Ciastka obracamy galaretką do dołu i pewnym, szybkim ruchem zanurzamy w czekoladzie , czekamy chwilę , aby nadmiar czekolady skapał :)
Krok 5 - Delicje foto
6
ciastka pozostawiamy na chwilę w temp. pokojowej ,a potem chłodzimy w lodówce 2 godz :)
Krok 6 - Delicje foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 03.09.2012 19:58
wyglądają jak ze sklepu :) ślicznie zrobione ;)
Iwusia 29.08.2012 23:23
superowe
IlonaAlbertos 21.08.2012 11:36
Wyglądają bajecznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak