Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremówka owocówki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 50 dag
woda pół szklanki
jajko 3 sztuki
sól 1 szczypta
olej 1 łyżka
Krem:
żółka 8 sztuk
mąka krupczatka 30 dag
cukier 30 dag
mleko 1 litr
cukier wanilinowy 1 opakowanie
masło 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Kremówka owocówki

CIASTO: Mąkę wymieszać z solą olejem, jajkami i wodą. Wszystko wyrobić na ciasto. Posypać mąką i odstawić na ok. 20 minut. Ciasto podzielić na pół. Blachę wysmarować masłem. Jedną połowę rozwałkować i wyłożyć na blachę. Porobić dziurki widelcem po cieście. Piec w 200 st. przez ok. 40-45 minut. Tak samo postąpić z drugą połową.

KREM: Do miski dać żółtka i cukry. Utrzeć, dodać pomału przesianą przez sito mąkę. Mleko ugotować. Wlewać pomału do kremu. Mieszać łyżką aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Utrzeć masło. Dodawać po trochu kremu i ucierać razem. Wyłożyć zimny krem na jedną połowę ciasta. Przykryć drugą połową. Posypać cukrem pudrem. Pociąć na kawałki, wyłożyć na talerzyki albo tekturowe deseczki cukiernicze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena/smiecha13 29.09.2012 16:01
muszą być przepyszne ,chętnie zrobie.
Magdalena1110 11.04.2012 08:37
pyszności
eli82 22.03.2012 18:16
mniam
1j1o1l1a1 02.03.2012 16:28
baaardzo kremowa :)
anja3107 02.03.2012 10:21
uwielbiam kremówki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak