Sposób przygotowania

CIASTO: Mąkę wymieszać z solą olejem, jajkami i wodą. Wszystko wyrobić na ciasto. Posypać mąką i odstawić na ok. 20 minut. Ciasto podzielić na pół. Blachę wysmarować masłem. Jedną połowę rozwałkować i wyłożyć na blachę. Porobić dziurki widelcem po cieście. Piec w 200 st. przez ok. 40-45 minut. Tak samo postąpić z drugą połową.

KREM: Do miski dać żółtka i cukry. Utrzeć, dodać pomału przesianą przez sito mąkę. Mleko ugotować. Wlewać pomału do kremu. Mieszać łyżką aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Utrzeć masło. Dodawać po trochu kremu i ucierać razem. Wyłożyć zimny krem na jedną połowę ciasta. Przykryć drugą połową. Posypać cukrem pudrem. Pociąć na kawałki, wyłożyć na talerzyki albo tekturowe deseczki cukiernicze.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !