Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy czosnkiem granulowanym ewentualnie czosnkiem roztartym ze solą. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie mięso kroimy na porcje i podsmażamy na gorącym oleju. Przekładamy do rondla i zalewamy przygotowanym z kostki mięsnej bulionem (tak, by zakrył mięso). Stawiamy na małym ogniu i dusimy. Pieczarki myjemy i kroimy na dość grube plastry lub ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy pieczarki i chwilę podsmażamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku. Jedną porcje mięsa rozdrabniamy widelcem (ewentualnie kroimy nożem) i dodajemy z powrotem do sosu. Pozostałe mięso wyjmujemy. Jeśli chcemy, by sos był bardziej zawiesisty, łyżkę mąki rozprowadzamy wodą bądź śmietaną i dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy. Sos jest bardzo dobry do kopytek, klusek śląskich i klusek na parze.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Matik

    mniam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    ewa19a

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !