Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto wąsy dziadka

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 350 g
masło 150 g
mleko 7 łyżek
cukier 1 łyżeczka
żółtko jajek 4 sztuka
proszek do pieczenia 2 łyzeczka
kwaśna śmietana 2 łyzki
białko 4 sztuka
orzechy włoskie 200 g
cukier waniliowy 2 opakowania
kakao 2 łyżki
cukier drobny 150 g
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
czekolada gorzka 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wąsy dziadka

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i rozwałkować na dwa blaty. Białka ubić z cukrami i wymieszać delikatnie z orzechami i kakao. ( odłożyć ok 1/2 szkl orzechów do obsypania ciasta )
Krok 1 - Ciasto wąsy dziadka foto
2
Na placki z ciasta nałożyć dżem, oprószyć posiekanymi orzechami, kakao i cynamonem.
Krok 2 - Ciasto wąsy dziadka foto
3
Ciasto zwinąć w rulon z dwóch stron pozostawiając wolną przestrzeń na środku i ułożyć na blasze do pieczenia.
Krok 3 - Ciasto wąsy dziadka foto
4
Polać na środku masą z białkami. Piec na złoty kolor , ok 20 minut w 180 stopniach ( oczywiście czas zależny jest od piekarnika, termoobiegu itp) Po wyjęciu z pieca studzimy i polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z odrobiną lukru z cytryny i cukru pudru.
Krok 4 - Ciasto wąsy dziadka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 26.07.2012 18:09
super
Ewa6274879 02.03.2012 14:59
muszę wypróbować!
sylwia / sytofala 02.03.2012 11:04
smakowite :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak