Sposób przygotowania

Rozgrzać oliwę: dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, marchewkę, seler, drobno posiekany czosnek. Dusić chwilę na wolnym ogniu. Następnie dodać pomidory, wsypać umytą, przecedzoną soczewicę, dodać listek laurowy, kolendę i zalać gorącym bulionem. Zagotować ,zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok.25-30min.Kiedy warzywa będą odpowiednio miękkie zmiksować całość na jednolity krem. Wcześniej należy wyjąć listek laurowy. Chwilkę podgotować. Gotowy krem doprawić solą i pieprzem. Podawać gorący posypany serem-parmezan, zieloną pietruszką oraz z dodatkiem chrupiących grzanek. Ja bardzo lubię polać taką zupkę dodatkowo świeżą, aromatyzowaną oliwą.

Przed miksowaniem odłożyłam trochę całych ziarenek, które dodałam do zupy tuż przed podaniem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !