Sposób przygotowania

Do przygotowania tej zupy użyłam gotowanych ziaren ciecierzycy./można wykorzystać puszkowe/Suche ziarna podobnie jak groch czy fasolę należy wcześniej wypłukać, a następnie namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na ok.12 godz.Można to zrobić wieczorem,a na drugi dzień/ cierpliwie/ ugotować do miękkości.W głębokim rondelku,w którym będziemy gotować zupę podgrzać oliwę, dodać pokrojony w kosteczkę boczeki podsmażyć kilka minut.. Następnie dodać czosnek i jeszcze chwilę poddusić/nie przypalić/Dodać pomidory,ugotowaną ciecierzycę,bulion,przyprawy i zagotować.Świeżą gałązkę rozmarynu można zastąpić szczypta suszonego.Zmniejszyć płomień i na wolnym już ogniu gotować ok.15min.Doprawić do smaku solą i pieprzem,wyjąć gałązkę rozmarynu.Ugotowaną zupę zmiksować w całości lub częściowo i podawać z grzankami lub tostami.Można pozostawić zupę bez miksowania,a w trakcie gotowania dodać do niej garść makaronu/średniej grubości/.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !