Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z zająca ze śliwką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zając bez skóry 2 kg
wątróbka wieprzowa 60 dag
cebula 2 duża
marchew 3-4 szt
pietruszka 2 szt
czerstwe bułki 3 szt
ziele angielskie 10 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 duże
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
śliwki suszone 30 dag
sól
pieprz
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
boczek 60 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z zająca ze śliwką

Mięso z zająca dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskiego. Mięso wyciągamy i w tej samej wodzie przez około 20 minut gotujemy pokrojony w mniejsze kawałki boczek oraz obraną marchewkę i pietruszkę. Wieprzową wątróbkę przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu z obraną i pokrojoną w większą kostkę cebulą. Mięso zająca, boczek, wątróbkę, pietruszkę oraz marchew mielimy co najmniej dwa razy wraz z uprzednio zamoczonymi w wodzie i następnie odciśniętymi bułkami. Wywar, w którym gotowało się mięso przelewamy przez sitko i 1,5 szklanki wlewamy do mięsa. Dodajemy rozgnieciony w moździerzu jałowiec oraz do smaku: imbir i gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy dodajemy pokrojone w paski lub kostkę suszone śliwki. Dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do wysmarowanych margaryną i wysypanych bułką tartą średnich keksówek i pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 25.03.2013 13:02
wygląda kapitalnie, i te śliwki .... super
Grażyna13 14.03.2012 10:36
Super :)
Mysiunia 03.03.2012 07:07
Pasztecik pierwsza klasa:)
freekate 02.03.2012 06:14
zapowiada się apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak